November 21, 2015

Tęczowe babeczki

Cześć :)
Dzisiejszy post będzie poświęcony babeczkom, które zrobiła Zuza :D



• Do zrobienia babeczek potrzebne będą: 

- 2 szklanki mąki pszennej
-pół szklanki cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki oleju
- jajko
- szklanka mleka
- łyżeczka aromatu waniliowego
- foremki do muffinek



• Do kremu potrzebne będzie:

- 250 g serka mascarpone
- 150 ml śmietanki kremówki
- pół opakowania galaretki w proszku cytrynowej lub agrestowej
( mogą też być barwniki spożywcze)

• Do dekoracji potrzeba:

- żelki- kolorowe paski ( np. zozole )
- pianki ( najlepiej białe )



Przygotowanie ciasta...

1. Najpierw wszystko wsypujemy do miski.



2. Dokładnie mieszamy.



3. Napełniamy foremki ciastem...



4. i wstawiamy do piekarnika na 200 stopni.



5. Po ok. 15- 20 min.sprawdzamy patyczkiem czy są dobrze upieczone, 
( po wyjęciu patyczek musi być suchy )
gotowe babeczki wyjmujemy z pieca.



Przygotowanie kremu...

Kremówkę ubijamy na sztywno następnie dodajemy do niej serek i galaretkę.
( śmietana musi być dobrze schłodzona, a galaretka lekko barwić krem )
Delikatnie mieszamy.


Dekoracje rozkładamy na babeczkach tak jak jest pokazane na zdjęciach...


  SMACZNEGO!

2 comments: